Alla pikainen katsaus aloittelevalle trumpetistille muutamista pohtimisen arvoisista asioista. Tarkoitus ei ole kertoa mikä on oikein tai väärin, jokaisen tulee hakea itselle parhaiten soveltuva soittotapa (mieluiten opettajan johdolla). Varsinkin oikean huuliotteen löytämiseksi kannattaa hankkia itselleen ammattitaitoinen opettaja - väärin opituista tavoista on hankala päästä eroon. Sivuston ensisijainen tarkoitus on kerätä harjoitusmateriaalia eikä toimia etäopettajana.
Huuliote
Philip Farkas kehotti kirjassaan "The Art of Brass Playing" puhaltamaan kuten jäähdyttäisi keittoa. Raphael Mendez kehotti lausumaan "m" -kirjaimen, asettamaan suukappaleen huulille ja puhaltamaan jolloin huulet alkavat värähtelemään. Joskus taas kuullaan sanottavan, että ensimmäiseksi yritetään saada ääni päristelemällä huulia ja kun se onnistuu niin sitten vasta siirrytään suukappaleeseen ja trumpettiin. Oli menettelytapa mikä tahansa, ilma ei saa falskata suupielistä eikä mennä poskiin - kasvojen lihaksistolla on tässä tärkeä tehtävä. Ylöspäin mentäessä kannattaa myös pyrkiä työntämään huulia hieman keskemmälle sen sijaan että venyttäisi niitä sivuille. Huulien tulisi myös olla samalla tasolla - älä laita esim. ylähuulta alahuulen päälle. Tässä saattaa auttaa jos työntää leukaa hieman eteenpäin jotta saat hampaat samalle tasolle.
Kun olet saanut soittimesta äänen, kannattaa aluksi tutustua soittimeen pitkillä äänillä jotta huulet ja kasvojen lihaksisto oppivat miten minkäkin korkuinen ääni saadaan aikaiseksi. Alla sormitusotetaulukko avuksi.
Suukappaleen paikasta
Yleensä suositellaan suukappaletta pidettäväksi yhtä paljon ylä- ja alahuulen päällä. Hampaissa, huulissa ja luustossa on kuitenkin yksilöllisiä eroja joten aseta suukappale siten että se tuntuu sinulle luontevimmalta. Mikäli suukappale on huomattavasti enemmän jomman kumman huulen päällä, kehottaisin kuitenkin kokeilemaan paikan siirtämistä hieman keskemmälle. Joskus suositellaan että suukappale olisi enemmän ylä- kuin alahuulen päällä jotta ylähuuli pääsisi vapaammin värähtelemään suukappaleen sisällä.
Märät vs. kuivat huulet
Kumpikaan ei ole varsinaisesti oikein tai väärin. Kuivat huulet eivät luista suukappaleen alla eivätkä näin ollen pääse lipsumaan. Märät huulet sitä vastoin pääsevät vapaammin liikkumaan ja siten mukautuvat kulloiseenkin soittorekisteriin ja -voimakkuuteen.
Soittoasento
Tulossa…
Soitto-ote
Oikea käsi
- Peukalo 1. ja 2. venttiilin väliin tai 1. venttiilin eteen.
- Etu-, keskisormi ja nimetön venttiileille.
- Pikkurilli pikkurillin koukkuun. Joskus suositellaan pikkurilliä pidettäväksi koukun päällä prässäämisen välttämiseksi.
Vasen käsi
- Peukalo 1. venttiilin putken päälle (useimmissa trumpeteissa on koukku peukalolle).
- Etu- ja keskisormi 3. venttiilin taakse.
- Nimetön 3. venttiilin putken renkaaseen.
- Pikkurilli 3. venttiilin putken alle.
Hengitys
Tulossa…
Venttiilit
Yleensä suositellaan että venttiileitä painellaan sormenpäiden "tyynyillä" ja kohtisuoraan alaspäin (jos venttiilejä painellaan toistuvasti "vinoon", ne saattavat alkaa jossain vaiheessa jumiutumaan). Ei kuitenkaan niin että kynsi osuu venttiiliin eikä varsinkaan niin että sormesi tulevat venttiileistä ylitse.
Harjoittelu
Harjoittele mieluummin vähän joka päivä kuin kerran viikossa paljon. Muista myös levätä ja pitää taukoja kun tunnet itsesi / huulesi väsyneeksi. Pääsääntönä voidaan pitää että lepää yhtä paljon kuin soitat. Älä prässää; soittamisessa vaaditaan jonkin verran painetta jotta ilma ei falskaa suupielistä mutta yritä välttää ylimääräistä prässäämistä.
Lisää aiheesta:
Chase Sanbornin Brass Tactics on nykyaikainen, kattava ja helposti luettava kirja joka kattaa useimmat trumpetinsoiton osa-alueet. Sopii sekä aloittelijoille että pidemmälle ehtineille.